Online Dersler

ONLİNE DERSLER

  1. Hafta: Dersin Tanıtımı ve Temel insan haklarına ilişkin kavramlar ve ilkeler

  2. Hafta: Engellilik ile ilgili temel kavram ve ilkeleri

  3. Hafta: Uluslararası metinlerde engelli hakları

  4. Hafta: Ulusal metinlerde engelli hakları

  5. Hafta: Engelli bireylerin eğitimi, eğitimine ilişkin hakları ve karşılaşılan sorunlar

  6. Hafta: Engelliler ve rehberlik danışmanlık hizmetleri

  7. Hafta: Engelli ve empati

  8. Hafta: Engelliler İle İletişim ve Bilişim Teknolojileri

  9. Hafta: Çalışma Hayatında Engellilik

  10. Hafta: Sosyal Güvenlik Boyutunda Engellilik

  11. Hafta: Engellilik ve Vergi Düzenlemeleri

  12. Hafta: Sosyal Yaşamda Engellilik ve Spor

  13. Hafta: Uygulama Çalışması-1

  14. Hafta: Uygulama Çalışması-2

Aktif

Türk Vergi Sisteminde Engellilere Yönelik Vergisel Düzenlemeler

Engelli bireylerin haklarının fırsat eşitliği çerçevesinde korunmasına yönelik hukuki düzenlemelere uluslararası belgelerde ve Türk hukukunda yer verilmiştir. Tüm bu düzenlemelerin genel amacı engelli bireylerin ayrıcalıklı olarak değil fırsat eşitliği çerçevesinde toplum içerisinde ötekileştirilmeden yer alabilecekleri bir fırsatın kendilerine tanınmasını sağlamaktır. Genel olarak gelişmiş ülkelerin vergi sistemlerinde benzer bir durumu görmek…
10
Aktif

Empati ve İletişim (Engelliler Özelinde)

Bu dersi alan bireylerin, özel gereksinimleri olan ve farklı ihtiyaçları bulunan engelli bireylerle doğru iletişim ve empati kurabilme yetkinliği kazandırmaya yardımcı olmaktır.
15
Aktif

Engelli Bireyler ve Temel Sorunları

Engelliliğin tanımlanması ve engelli bireylere ilişkin yapılan araştırmalar ile sorunlarına çözüm üretme, son yüzyılın özelikle ikinci yarısından itibaren farklı disiplinlerde yürütülen çalışmaların  konuları arasında olmuş ve pek çok çalışma yapılmaktadır. Ancak bugün halen daha dünyada pek çok ülkede engelliliğin çözüm üretilemeyen ya da çözümsüz bırakılan pek çok yönü bulunmaktadır. Bunun…
12
Aktif

5. Engelli Bireylerin Eğitimi, Eğitimine İlişkin Hakları ve Karşılaşılan Sorunlar

Çalışmada engelli bireylerin eğitim haklarına ilişkin uluslararası ve ulusal düzenlemeler ve eğitim süreçlerinde karşılattıkları sorunları ortaya koyulmaya, bu sorunlara çözüm olabilecek öneriler getirmeye çalışılmıştır.
25
Aktif

2.Hafta – Engellilik İle İlgili Temel Kavram ve İlkeler

Bu dersi hazırlanmasında Arş.Gör. Buket DENİZ katkıda bulunmuştur. Engelli bireyler, fiziksel, çevresel, mekânsal koşullar ve toplumsal algılar nedeniyle toplum hayatına tam ve eşit şekilde katılmaları engellenen bireylerdir. Engellilik tam olarak, ne kişinin fiziksel özelliklerinden, ne toplumsal önyargılardan, ne de çevresel faktörlerden ibarettir; engellilik aslında tüm bu faktörlerin bir toplamıdır. Kişide…
20
Aktif

Engelli Haklarına İlişkin Uluslararası Sözleşme

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (United Nations Department of Economic and Sosial Affairs) tarafından Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme (Convention on the Rights of Persons with Disabilities), engelli bireylerin insan hak ve özgürlüklerinden tam ve eşit yararlanması amacıyla kabul edilmiştir. Medeni, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel hakları kapsamaktadır. Sözleşme, Birleşmiş…
17
Aktif

Türk Vergi Sisteminde Engellilere Yönelik Vergisel Avantajlar

Engelli bireylerin haklarının fırsat eşitliği çerçevesinde korunmasına yönelik hukuki düzenlemelere uluslararası belgelerde ve Türk hukukunda yer verilmiştir. Tüm bu düzenlemelerin genel amacı engelli bireylerin ayrıcalıklı olarak değil fırsat eşitliği çerçevesinde toplum içerisinde ötekileştirilmeden yer alabilecekleri bir fırsatın kendilerine tanınmasını sağlamaktır. Genel olarak gelişmiş ülkelerin vergi sistemlerinde benzer bir durumu görmek…
12
Aktif

4. Hafta: Ulusal Metinlerde Engelleri Hakları

Ülkemizde, engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teşvik ve temin ederek toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanması ve engelliliği önleyici tedbirlerin alınması için engellilerle ilgili başta Anayasa’da olmak üzere hemen hemen her alanda yasal düzenlemeler yapılmıştır. Çalışmamızda Yürütülen “Becoming Aware Of Disability: Developing A Cirriculum…
16
Aktif

Sosyal Güvenlik Hukuku Kapsamında Engellilik

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 22. maddesinde düzenlendiği üzere, “herkesin, toplumun bir üyesi olarak, sosyal güvenliğe hakkı vardır”. Sosyal güvenlik hakkı ülkemizde Anayasa’nın 60. maddesinde güvence altına alınarak; herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip olduğu ve Devletin bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alacağının belirtildiğinden, bu hâliyle sosyal güvenlik hakkı Devlet tarafından güvence altına…
10
Aktif

Çalışma Hayatında Engellilik

Çalışma hayatında özel olarak korunması gereken gruplar yer almaktadır. Bunlardan biri de engellilerdir. Sosyal hayatta dezavantajlı gruplar arasında yer aldığı kabul edilen engellilerin çalışma hayatı içinde istihdam edilebilmesi son derece önemlidir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde, herkesin engellilikten doğan geçim sıkıntısı durumunda korunması gerektiği belirtilmiştir. Birleşmiş Milletler Engelli Kişilerin Haklarına İlişkin…
8