Fikri Çıktılar

Fikri Çıktı 1: Yükseköğretimde Engelliliğe ve Engelli Haklarına İlişkin Algı ve Farkındalık Ölçümüne Yönelik Fizibilite ve Analiz Raporu

Bugüne kadar engellilerin fiziki ihtiyaçlarını ve yaşamsal zorluklarını tespit etmeye yönelik akademik ve akademik olmayan çeşitli analiz çalışmaları yapılmış olsa da, yükseköğretim düzeyinde bireylerin farkındalık ve tutumlarını değiştirebilecek analiz çalışmalarına nadiren rastlanmaktadır. Oysa ki yapılan bu analize bağlı elde edilen veriler ve sonuçlar gerek kamu idarelerinin ve karar alıcılarının, gerekse üniversitelerin ve diğer ilgili kurumların engellilere yönelik yaklaşım ve politikalarını belirlemelerinin temel kaynağını oluşturmaktadır. Bu fikri çıktının yenilikçi yönü, – Bu fikri çıktı, ülkemizde sağlık alanının temel eğitimlerinden birinin alındığı Tıp Fakültesi ile toplumun hak temelli yaşam koşullarını belirleyen temel eğitim alanı olan Hukuk Fakültesi’nin sosyal, hukuksal farkındalığı mezunlarına edindirmesi açısından yoğun işbirliği içeren, multidisipliner bir çıktı olacaktır. – Türkiye’de eğitim ve müfredat çalışmasına yansıyan bu kapsamda bir başka çalışma bulunmamaktadır, – Ülkemizde mevcut bulunan hukuksal ve sosyal hakları tanıma ve kullanabilme yetkinliklerini yükseköğrenim düzeyinde ele alan bir çıktı olması açısından da tektir, – Yükseköğrenimde eğitim müfredatı sonucunda toplumsal yaşama katkılarını en hızlı ve verimli görebileceğimiz bir eğitim uygulaması olması açısından önemlidir, – Ülkemizdeki mevcut uygulamaların diğer ulusötesi ortaklarımızın verileri ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi ve bu değerlendirmeler sonucunda yükseköğretimde müfredata ilişkin politikalar üretilmesine etkin katkılar sağlaması açısından yenilikçidir, – Projenin bu çıktısından elde edilecek en önemli katkılardan biri yükseköğretim düzeyinde diğer akademik birimler için de rehber bir çalışma olmasıdır.

IO1 Ability Genel Rapor

IO1 PROJECT SURVEY GENERAL RESULT REPORT (TÜRKÇE)

IO1 Ability Yunanistan Raporu

IO1 Ability Polonya Raporu

IO1 Ability Türkiye Raporu

IO1 Ability Genel Rapor (Yunanca)

IO1 Ability Genel Rapor (Polonyaca)

Fikri Çıktı 2: Engellilik ve Engelli Hakları Konusunda Yükseköğretim Öğrencilerine Yönelik Bilişsel Dönüşümü Gerçekleştirme Amaçlı Müfredat Oluşturulması

Yükseköğretimdeki öğrencilerin ve dışsal fayda yaratarak toplumdaki diğer bireylerin insan hakları temelinde engellilik ve engelli hakları konusunda bilişsel değişimlerini sağlayacak bir müfredat oluşturmaktır. Müfredatın içeriğinde engellilik ve engelli hakları, engelli mevzuatı, istihdam olanakları, iş ve sosyal güvenlik mevzuatı, vergi mevzuatı, temel iletişim, işaret dili eğitimleri, alt yazılı iletişim teknikleri, empati, beden dili, karşılaştırmalı engelli mevzuatı ve uygulamaları vb. konuların bulunması öngörülmüştür. Müfredat konularının belirlenmesinde birinci fikri çıktının sonuç raporlarından yararlanılacaktır. Avrupa Birliği’nin öncelikleri arasında yer alan üniversite, iş dünyası, kamu idareleri ve toplum iş birliğinin sağlanmasıyla, müfredatın içerik oluşturma ve uygulama çalışmaları yürütülecektir. Projenin yenilikçi yönü engelli ve engelli haklarına yönelik bilişsel değişimi üniversite öğrencilerinden başlayarak, topluma yayılımını sağlamaktır. Zira engellilere yönelik yapılan çalışmalar bugüne kadar ağırlıklı olarak fiziksel yeterliliklerin iyileştirilmesi odaklı olmuştur. Bu fikri çıktı ile hedeflenen, yükseköğretim düzeyinde bir zihinsel dönüşümü başlatması açısından farklılık ve farkındalık getirmektedir.

Engelli Hak ve Sorunları Dersi Eğitim Modülü (Türkçe)

Engelli Hak ve Sorunları Dersi Eğitim Modülü (İngilizce)

Engelli Hak ve Sorunları Dersi Eğitim Modülü (Yunanca)

Engelli Hak ve Sorunları Dersi Eğitim Modülü (Polonyaca)

Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesi Müfredatına Eklenen Ders

Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müfredatına Eklenen Ders

Fikri Çıktı 3: Uzaktan Eğitim Aracı: Müfredatın Uzaktan Eğitim Modülüne Entegrasyonu

Yükseköğretimde engelli bireylerin en temel evrensel sorunlarından biri, eğitim olanaklarına eşit erişim hakkının sınırlı olmasıdır. Bu fikri çıktının yenilikçi yönü, engellilik ve engelli hakları temel içeriğinde hazırlanan müfredata ilişkin daha önce uzaktan eğitim modülünün olmamasıdır. Engellilerin örgün eğitim alma sürecinde karşılaşmış oldukları zorluklara bağlı olarak derslere katılımları mümkün olmayabilmektedir. Bu özel durumlar için hazırlanan uzaktan eğitim modülü ile eğitimi eksiksiz almaları sağlanacaktır.
Hazırlanan uzaktan eğitim modülü, müfredatın uygulanmasında engelli ve engelli olmayan yükseköğretim öğrencilerinin davranışsal ve tutuma ilişkin kazanımlarının edinilmesine katkı sağlayacaktır. Bu şekilde, bu eğitim modülünün dışsal faydaya dönüşüm hızı yüksek olacaktır. Proje bir çıktısı olarak hazırlanan uzaktan eğitim modülünün yükseköğretim düzeyinde ülkemizde ve ulus ötesi yükseköğretim kurumları ile engellilik çalışmaları yürüten kurum ve kuruluşlar üzerinde yaygın etkisi beklenmektedir. Şöyle ki; belirtilen uzaktan eğitim modülü ile daha yaygın bir şekilde engellilik ve engelli haklarına ilişkin farkındalıkları artacaktır. Aynı zamanda modülün içeriğine ilgili kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri için erişime açık olacaktır.

UZAKTAN EĞİTİM MODÜLÜNE ERİŞMEK İÇİN TIKLAYIN

ÖRNEK BAŞARI SERTİFİKASI

FARKINDALIK ANKETİ

Projemiz Kapsamında oluşturulan müfredattan üretilen akademik çalışmalar;

1-Eğitim Alanında Engellilik

2-Engellilerin Sosyal Güvenlik Hakkı ve Maluliyet Sigortası

3-Uluslararası Düzenlemelerde Engelliler

4-İş Hukukunda Engellilerin Korunması

5-Çalışma Hayatında Engellilere İlişkin Ayrımcılık Yasağı

6-Engelli Hakları Kapsamında Türk Hukukunda Korumalı İşyeri

7-Kamu Kuruluşlarından Engelli veya Engelli Yakını olarak çalışanların Hakları